شهر مراغه از معدود شهرهایی است که دارای سابقه پایتختی بوده اما آثار تاریخی و هویت فرهنگی آن در کشور نا شناخته مانده است.

 

مراغه جزء ۱۰ شهر تاریخی کشور

 

شهرستان مراغه با ۲۰۰ اثر تاریخی که همگی مربوط به دوران مختلفی از تاریخ همچون دوره های ایلخانی،سلجوقی،معبد مهری و دوره اوراتویی است،یکی از ۱۰شهر مهم دارای بافت تاریخی در کشور به شمار می رود.

 

این ویژگی مراغه که آثار آن هم مربوط به قبل و هم بعد از دوره اسلامی است این شهر را در کشور کاملا یگانه و منحصر به فرد کرده و مرکز توجه بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی قرار داده است.

 

 

 

سهند،عـروس کوهستان های ایــران

 

رشته کوه های مراغه که در اکثر ایام سال پوشیده از برف بوده و در باورهای آیینی اسطوره شناسی جایگاه برجسته ای دارد،رشته ای از کوههای البرز است که از غرب به شرق مراغه کشیده شده و بلندترین قله آن بیش از سه هزار و۷۰۰ متر ارتفاع دارد.

 

دامنه های سهند در بقیه طول سال پوشیده از گل و شقایق های صحرایی و لاله های سبز شده و ریحان است که این امر جلوه های بدیعی از طبیعت را در منظر گردشگران به تماشا گذاشته و بر زیبایی های این منطقه می افزاید.

 

وجود گونه های مختلف پرنده های بومی و مهاجر،پستانداران متعدد و گونه های متنوع و نادر گیاهی و آبزی،دامنه سهند و جلگه های آن را به یکی از زیستگاه های مهم حیات وحش تبدیل کرده است که دیدن هر کدام از آن ها برای گردشگران جالب و خاطره انگیز است و منظره جالبی را برای میهمانان مراغه تداعی می کند.

 

دامنه های این کوه به علت داشتن گل های فراوان بهترین محل جهت تولید عسل بوده و عسل تولید شده درمراغه از شهرت بخصوصی برخوردار است.

 

 

 

چشمه های متعدد طراوت بخش هوای مراغه

 

وجود چشمه های متعدد در کوهستان های سهند که مشهورترین آن ها " گوموش بلاغی" ، " پری " و " گوران بلاغی " است،طراوت بخش هوای مراغه است.

 

چشمه های دیگر همچون ساری سو،شور سو،چشمه گشایش،قره پالچیق و ایستی بلاغ در اطراف شهر مراغه و در روستاهای آن باعث جذب گردشگران زیادی به این مناطق شده و از آن مهم تر خاصیت شفابخشی اکثر این چشمه ها است.

 

درحالیکه بیشتر کشاورزان آذربایجان شرقی از کمبود آب برای کشت محصول خود رنج می برند، خوشبختانه وجود این چشمه ها در مراغه علاوه بر جاذبه های دیدنی موجب رونق کشاورزی و دامداری شده و صد البته که سرسبزی قسمت زیادی از مراغه هم مدیون آب این چشمه های بی حد و حصر خدادادی است.

 

سد علویان پـرآب تر از هر سال آماده برای روز طبیعت

 

در سه کیلومتری شمال شهر مراغه و در نزدیکی روستای علویان مراغه سد بزرگی به نام علویان بر روی رودخانه صوفی چای احداث شده است و مسیر سد از مراغه تا دریاچه از میان باغ های زیبای طبیعت شمال غرب شهر می گذرد.

 

این سد امسال با افزایش بارش ها پر آب تر از سال های گذشته شده که این امر علاوه بر ایجاد مناظر دیدنی باعث تامین آب آشامیدنی برای منازل و کارخانجات اطراف شده است.

 

دریاچه این سد به دلیل دارا بودن محوطه ای بسیار زیبا و جالب همواره مورد توجه میهمانان و گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است.

 

 

 

چکان روستایی با مردمانی خونگرم

 

در شش کیلومتری شرق مراغه روستایی خوش آب و هوا به نام چکان که دارای باغات متنوعی از جمله انگور است،قرار دارد.

 

مردم این روستا همچون مردمان آذری زبان خونگرم و غریبه نواز هستند.

 

بقعه امامزاده سید ابراهیم(ع)در این روستا واقع شده است و از دیرباز مورد توجه و احترام خاص اهالی شهرستان مراغه بوده و یکی از امامزاده های معروف ومشهور آذربایجان شرقی است.

 

گفته ها حکایت ازاین دارد که نامبرده نوه سوم امام موسی بن جعفر علیه السلام هستند که در موقع هجرت از سوی مدینه به مشهد مقدس به دست مخالفان و دشمنان امامت و ولایت به شهادت می رسند ودر این مکان دفن می شوند.

 

درقسمت شرقی این بقعه،رودخانه محلی جاری است که در اکثر فصول سال پر از آب بوده و قسمت غربی امامزاده هم متصل به روستای چکان است و ورودی قدیمی امامزاده از این مسیر است.

 

در اطراف بقعه رواقهائی در ضلع های شرقی و شمالی وجنوبی ساخته شده که زائرین برای استراحت و صرف غذا از انها استفاده می کنند،همچنین در زیر رواقهای شرقی تعداد 12 باب زائر سرا وجود دارد که در اختیار زائرین قرار می گیرد.

 

 

معبد مهر مراغه با قدمت ۲۵۰۰ ساله

 

معبد "مهر” شهرستان مراغه با قدمت 2500 ساله در دوران اشکانیان برای پرستش خورشید و برگزاری آیین مهرپرستی در جنوب روستای ورجوی و در شش کیلومتری مراغه به صورت زیرزمینی و صخره ای بنا شده است.

 

این معبد در عمق زمین کنده شده و به جز ورودی دالان راه دیگری ندارد.این معبد تاریخی از نظر حجم کار،دقت و هنری که در حجاری آن به کار رفته در شمار نمونه های ارزنده نیایشگاه های قدیمی کشور است.

 

پیـروان آیین مهـر بر این عقیده بـودند که مهـر در غـاری متولد شده است،از این رو هر جا غـاری  می یافتند،در آن به پرستش و نیایش مهر می پرداختند و آن مکان را «مهرابه» می گفتند آنها این معبد را با تراشیدن قطعه سنگی عظیم از جنس شیست با دهانه ای به عرض 4/5 متر به وجود آورده اند.

 

اکنون این معبد بی نظیر در نوع خود،هرساله شاهد بازدید گردشگران زیادی از جای جای کشور است که معماری و ساخت منحصربفرد این معبد تعجب همگان را برمی انگیزد.

 

 

 

غار کبوتر،راهی به اعماق زمین

 

در هشت کیلومتری مراغه غار شگفت انگیزی واقع شده است که در اصطلاح محلی ها مپوئیل نامیده می شود.

 

در ابتدای ورودی غار میدان بزرگی وجود دارد که سقف آن لانه کبوتران است که بدین جهت به این غار کبوتر نیز می گویند.

 

پس از گذر از تونل کم ارتفاعی که در سمت راست قرار دارد به میدان نسبتا بزرگ دیگری می رسیم، در این میدان چهار حلقه چاه به عمق تقریبی 1210 متر وجود دارد که عملا همه آنها به یک میدان بزرگ در اعماق زمین منتهی می شوند .

 

این میدان به اتاقهای بزرگ و درنهایت تونلهای باریکی ختم میشود،در سقف اتاقها صدها خفاش بحال آویزان دیده می شوند که با هماهنگی خاصی به طور موزون در نوسانند.رسوبات آهکی متعددی طی میلونها سال تشکیل یافته و مناظر زیبایی بوجود آورده اند.